businessman-christmas-bonus-santa-claus-hat-moneyUn studiu efectuat de General HR in 2015 sustine ca in Romania primele de sarbatori reprezinta beneficiul preferat al angajatilor. Și cu toate astea, de ce nu e bine intotdeauna sa dai bonusuri de sarbatori angajatilor?

In primul rand, daca ne uitam la motivele pentru care se dau aceste bonusuri, e greu sa ai obiectii. E un factor motivator, efect de retentie, ajuta angajatii in perioade in care cheltuielile sunt mai mari si au flexibilitatea non-permanentei. E frumos sa termini anul intr-o nota pozitiva, cu angajatii mai fericiti si mai motivati.

Și atunci?

Problema apare cand aceste bonusuri incearca sa tina locul bonusurilor de performanta si sunt singurul extra-cash pe care-l primesc angajatii de-a lungul anului pentru ca:

In ceea ce priveste motivarea – poate avea efect motivator doar in primul an. Efectul se diminueaza in momentul in care se creeaza asteptarea bonusurilor de sarbatori. Și atunci, in loc sa fie factor motivator, devin un factor care doar indeplineste niste asteptari.

Efectul de retentie poate fi si invers – Un angajat lucreaza din Ianuarie, altul e angajat in Noiembrie. E corect sa primeasca amandoi acelasi bonus de sarbatori? Raspunsul corect este – Da, pentru ca nu e bonus de performanta, e un simplu cadou. Insa angajatii vad la fel asta? S-ar putea ca cel care lucreaza mai mult, care are responsabilitati mai mari, isi da mai mult silinta sa se simta nedreptatit si sa ai surpriza unei demisii in ajun de Craciun.

Și solutia?

Solutia e simpla –  un sistem de evaluare bine pus la punct si bonusuri date in functie de performanta. Angajatul care performeaza trebuie sa se simta apreciat, iar cel care nu performeaza trebuie sa se simta motivat sa fie mai performant. O discutie cu un angajat in care sa i se spuna clar – esti loial, asculti, esti muncitor, insa putem lucra putin la punctualitate – poate fi un factor mai motivant decat un bonus egal cu al tuturor. Oamenii trebuie apreciati pentru munca si rezultatele lor, trebuie sa stie ca au sustinere in a se dezvolta si ca daca performeaza mai mult vor fi recompensati pe masura.

Abia dupa ce se intampla lucrurile astea, un bonus de sarbatori e binevenit.

.