M-a intrebat cineva recent de ce cred ca s-ar face lucrurile mai bine in alte parti decat in Romania, mai ales tinand cont de faptul ca Romania e un hub de stratupuri, Cluj e numit Silicon Valley al Europei, avem marile multinationale prezente aici cu toate practicile internationale.. De ar fi vreo diferenta?

Cand am ajuns prima data in Londra m-am lovit de un lucru cu care nu eram obisnuit in Romania – diversitatea joburilor. Unde noi spuneam lucrator comercial – ei aveau cel putin 10 denumiri diferite – in functie de industrie, sub-industrie, nivelul jobului, tipul jobului etc. Unde noi spuneam specialist in resurse umane, ei aveau o structura foarte clara care pleca de la junior intern HR, la assistant, assistant CIPD 3, associate, associate CIPD5, manager, director, VP, business partner, consultant – toate avand o diferentiere foarte clara. Incepuse si la noi (atunci putin, acum mai mult) diferentierea asta, insa notiunile nu erau deloc bine definite. Probabil asta e un semn de maturitate al HR-ului – momentul in care paleta de joburi e larga, bine definita si foarte, foarte diferentiata.

Au si ei siteuri de joburi. Și le folosesc poate mai mult decat noi. Insa rar vezi companii care nu sunt agentii de recrutare sa posteze acolo. In general totul se rezolva cu agentiile de recrutare. Asa ca atunci cand aplici la un job de fapt aplici la un portofoliu intreg de joburi. Agentia te suna chiar daca nu te potrivesti cu jobul respectiv si iti ofera alternative, discuta cu tine, te ajuta sa-ti creezi profilul, te ajuta sa te pregatesti pentru interviurile cu clientii si nu te lasa pana nu gasesti ce e mai bine pentru tine.

Vorbind de agentii de recrutare – nu exista conceptul de recrutare generala. Agentiile sunt specializate – unele pe retail, altele pe HR, altele pe IT, pe secretariat, pe personal medical si asa mai departe. Dincolo de specializarea asta, au departamente separate pe fiecare nivel de cariera. Și atunci cand vorbesti cu un recrutor stii ca recrutorul respectiv recruteaza doar candidati pe un anume job, eventual o anumita industrie si un anumit nivel salarial. Totul este nisat.

Din fericire pentru ei sistemul educational e gandit astfel incat foarte putini sa plece din facultate fara job. In general facultatea tine 4 ani. Anul 3 este dedicat internshipurilor. Zero cursuri. Facultatile au parteneriate cu companiile si integreaza studentii in programe de internship de 1 an de zile. Diversitatea programelor e fantastica. Programe rotative – de cate 2-3 luni in fiecare departament pentru a ajuta studentii sa se decida, traininguri, evaluari, e un sistem de invidiat. Cei mai multi studenti, dupa ce termina si ultimul an de facultate se intorc intr-una din companiile la care au facut internship in anul 3. Și asa se face pool-ul de absolventi.

Head huntigul – o data ce ti-ai facut primii 3-5 ani din cariera si devii specialist in domeniul tau, poti sa fii sigur ca o sa incepi sa primesti mesaje pe Linkedin, telefoane de la head-hunteri si oferte bune de job. Head huntingul e nu mai doar la nivel executiv. Se vaneaza specialisti, manageri, team-leaderi. Daca ai un profil bun cu o experient buna ai sansa sa se liciteze pe profilul tau.

Procesul de recrutare – Aici as nota o diferenta de abordare a agentiilor de recrutare. Pentru o agentie buna de recrutare nu exista candidat nepotrivit. Exista candidat nepotrivit pentru un anumit job, insa intotdeauna se gasesc oportunitati pentru oricine. Agentiile se intalnesc cu candidatii pentru a le povesti despre joburi, despre clienti, despre piata, cariera. Chiar isi fac timp pentru candidati chiar daca poate pentru moment nu au joburile potrivite pentru ei sau pur si simplu sunt axati pe un alt domeniu de recrutare. Și bineinteles – niciodata nu taxeaza candidatul.

Ar fi multe lucruri de spus, de invatat de acolo. Ma bucur sa vad ca multe din agentiile de recrutare prezente in Romania isi fac treaba bine si se apropie destul de rapid de un model occidental de abordare. Probabil ca lucrurile merg mai greu aici si din cauza neasumarii rolului de educare al clientului din partea HR-ului in ceea ce priveste recrutarea. Dar incet, incet, ajungem si noi acolo.