Am fost zilele astea la Business Days. A fost un eveniment bun, reusit care a pus impreuna o multime de oameni de afaceri si in care s-au dezbatut o serie de teme de interes. Focusul de anul asta mi s-a parut a fi pe Resurse Umane. S-a vorbit mult despre cum va arata piata muncii in viitor, cum sa faci recrutare, cum sa-ti tii angajatii motivati, cum sa-ti creezi un brand de angajator si inca multe alte teme.

Pentru prima oara nu m-am mai dus la un eveniment de genul asta in calitate de corporatist specializat in HR ci am mers in calitate de om care face HR pentru astia mici si mijlocii in cea mai mare parte, astia care se zbat intre plus si minus si pentru care orice vorba buna e mana cereasca.

Acum 2-3 ani as fi fost extaziat sa ascult astfel de prezentari.  Pracitici de la Google, de la Adobe, sisteme de lucru, de management si viziuni de-a dreptul exceptionale.  Sa dau doar o aroma despre ce s-a vorbit – in viitor nu vor mai exista angajati – va fi lumea free lancing-ului, vom avea spatii de lucru relaxante – adio cubicaluri, fiecare va lucra cand va vrea, cat va vrea – urmarindu-se mai degraba rezultatele decat procesul, munca de rutina va fi automatizata – omul se va ocupa doar de partea creativa si asa mai departe.

Totul suna excelent.  Doar ca antreprenorul de IMM, acest 1 din 1.360.000, la care lucreza 1 din 2 oameni in Romania – el nu se zbate sa mearga spre viitor. El nu se lupta sa faca ziua de munca de la 8 ore la 6, el vrea de la 12, 10, el inca se zbate sa ajunga in prezent.  Cu el ce ne facem?